מהן זכויות אסירים וצדק בפלילים

כאשר אדם נמצא אשם בגין עבירה כזו או אחרת שהוא ביצע, עליו לשלם את חובתו למדינה ולחברה ולרצות עונש ראוי על אותה עבירה שהוא ביצע. את גובה העונש השופטים בבית המשפט קובעים על סמך ראיות וטענות של הפרקליטים במשפט, ובכך הם הקובעים הבלעדיים בנוגע לעניינו של אותו אשם.

אדם שנמצא אשם בעבירה ומועבר אל בית הסוהר לרצות את עונשו, חירותו מיד נשללת ממנו באופן אוטומטי – אך חשוב להבין כי למרות שלילת חירותו, הוא עדיין זכאי לזכויות בסיסיות למחייתו ורווחתו כמו כל אדם מן השורה.

זכויות בסיסיות של אסירים

כאמור, לכל אדם שהוא במעמד אסיר מגיעות זכויות בסיסיות על פי חוק. כעת שהוא נמצא במעצר ובית הסוהר אחראי עליו, חובת רווחתו של האסיר נמצאת ביד בית הסוהר בו הוא מוחזק. על כן, בית הסוהר מחויב להעניק לאסיר זכויות בסיסיות כמו מיטה, ביגוד הולם, טיפולים רפואיים, ארוחות במהלך כל היום ועוד זכויות שעל כל אסיר לקבל לצורך מחייתו בכבוד במהלך המעצר.

כשם שהאסיר מחויב כלפי בית הסוהר במהלך מעצרו עם חובות שונות כמו שמירה על כללים ותקנון, ביצוע מטלות ותפקידים שהוא מקבל וריצוי העונש כחוק – כך גם בית הסוהר מחויב כלפי האסיר עם מתן כלים ודברים ראויים לצורך מחייתו וכלכלתו במהלך השהייה במאסר.

זכויות נוספות לאסירים שהן טובת הנאה

נוסף על הזכויות הבסיסיות שמגיעות לכל אסיר, בית הסוהר רשאי על פי שיקול דעתו לצ'פר בנוסף את האסיר עם מגוון זכויות נוספות. זכויות אקסטרה אלו נקראות טובת הנאה, מכיוון שהן אינן בגדר חובה מבחינת בית הסוהר, אלא רק על פי החלטתו של מנהל הכלא בהתאם להתנהגותו של האסיר.

לדוגמה אם מדובר על אסיר שמרצה מספר שנים בכלא והתנהגותו טובה, בית הסוהר יכול להחליט על דעת עצמו להעניק לאותו אסיר זכויות נוספות לרווחתו כמו יציאה לחופשות מבית הכלא, החזקת חפצים אישיים בחדרו, אפשרות לקבלת השכלה במסגרת הכלא ועוד.

שמירה על זכויות אסירים וצדק בפלילים

כשם שאסירים מחויבים לנהוג כחוק במהלך המעצר ולשמור על כבוד העצירים הנוספים והסוהרים במקום, כך גם הסוהרים מחויבים לנהוג בכבוד כלפי כלל האסירים ולשמור על זכויותיהם. בית המשפט קובע את נושא הצדק בפלילים, כך שכל עציר או אסיר זכאי לקבלת זכויות אדם בסיסיות כמו שמירה על כבודו, שלמות גופו ונפשו, פרטיותו, שוויונו והחופש של ביטוי, דת ומצפון.

במידה ואסיר מרגיש כי זכויותיו הבסיסיות הופרו במהלך מעצרו, הוא זכאי להגיש עתירה לבית המשפט. בית המשפט יעיין בפרטי העתירה, ויחליט האם אכן זכויותיו של האסיר נפגעו במהלך שהותו בכלא, ויכריע בנושא לצורך שמירה על צדק בפלילים כחוק וכבודו וזכויותיו של האסיר.

ייצוג משפטי הולם גם לאסירים

את עתירות האסיר ניתן להגיש לבית המשפט באופן עצמאי על ידי האסיר, או אפילו על ידי בני משפחתו. זוהי החלטתו הבלעדית של בית המשפט האם לקבל או לדחות את העתירה, כך שבנושאים כאלו מומלץ לפנות אל עורך דין פלילי המתמחה בתחום הגשת עתירות לאסירים.

באופן כללי לכל אסיר קיימת זכות בסיסית של ליווי והתייעצות של עורך דין פלילי במהלך כל זמן מאסרו. כך שהוא זכאי לקבל זמן מפגש מסודר עם עורך הדין, להתייעץ אתו בכל נושא ועניין ובעיקר לשמור על זכויותיו בחוק. נוסף על כך, עורך הדין ידאג גם להגשת עתירות או בקשות חנינה על פי ניסיונו המקצועי בתחום.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

Call Now Buttonהתקשרו עכשיו 24/7