תופעת האלימות במשפחה קיימת משחר ההיסטוריה, אך המודעות הציבורית לבעיה הזו החלה בסוף שנות ה-60 ותחילת שנות ה-70 של המאה העשרים. אלימות במשפחה מוגדרת על פי חוק כהתעללות נפשית, פיזית או מינית של בן משפחה אחד למשנהו.
במקרים של חשד לאלימות במשפחה, משטרת ישראל ומערכת המשפט מייחסות חשיבות רבה לעבירות אלה, בגלל פגיעה באנשים קרובים ובילדים הקשורים בקרבת דם או בקרבה משפחתית אחרת לאדם הפוגע. יתרה מכך, עבירות אלימות במשפחה נחשבות לתקיפה בנסיבות מחמירות מאוד, ולכן בחלק מן המקרים העונש ילווה במאסר בפועל.
מי נחשב לבן משפחה?
החוק למניעת אלימות במשפחה, תשנ"א – 1991 מגדיר מי הוא בן משפחה כדי להעניק הגנה לאדם שחווה אלימות במסגרת המשפחתית. על פי הסעיף הראשון לחוק, בן משפחה הוא: בן זוג, הורה, בן זוג של הורה, סבא או סבתא, צאצא, צאצא של בן זוג, אח או אחות, גיס או גיסה, דוד או דודה. בנוסף, תחת הגדרה זו נכנס גם "מי שאחראי לדאוג לצרכיו של קטין מתחת לגיל 18; של חסר ישע; קטין או חסר ישע המתגורר עם מי שאמור לדאוג לצרכיו".
אילו עבירות מהוות אלימות בתוך המשפחה?
- אלימות בין בני זוג – אלימות בין בני זוג יכולה לבוא לידי ביטוי בכמה אופנים: פיזי, נפשי, מילולי וכן עבירות מין.
- אלימות נגד ילדים – בישראל ישנו חוק "פגיעה בקטינים וחסרי ישע" (סעיף 368 לחוק העונשין) שם קיימת התייחסות לפגיעה בילד ע"י מבוגר אחראי על הקטין. אלימות כלפי ילדים יכולה לבוא לידי ביטוי באלימות פיזית, בפגיעה רגשית, בהזנחה פיזית ובפגיעה מינית.
- אלימות בין אחים – אלימות בין אחים פירושה התעללות בין אחים כדפוס שחוזר על עצמו של אלימות והפחדה. קראו בהקשר זה גם על עבירות נוער.
- אלימות נגד קשישים – אלימות נגד קשישים מאופיינת בפגיעה פסיכולוגית, בפגיעה כלכלית, בהזנחה מכוונת ובהזנחה בלתי מכוונת, כאשר הפגיעה השכיחה ביותר היא פגיעה גופנית.
אלימות במשפחה הנה עבירה על החוק הישראלי. לפי סעיף 379 לחוק העונשין, העונש על תקיפה הוא שנתיים מאסר, וכאשר התקיפה נעשית כלפי בן משפחה העונש הוא ארבע שנים. יתרה מכך, אם נגרמה חבלה כתוצאה מהתקיפה, העונש הוא 6 שנות מאסר.
חשודים או נאשמים בעבירות אלימות במשפחה?
פנו אלינו בהקדם ואנו נסייע לכם! טלפון: 077-9966005
תלונות שווא על אלימות במשפחה / האם אפשר להסתדר ללא עורך דין פלילי אלימות במשפחה?
עם זאת, ישנם לא מעט מקרים של תלונות שווא על עבירות אלימות במשפחה. תופעה זו נפוצה בקרב בני זוג, לרבות בני זוג המתחילים בהליכי גירושין מתוך הרצון לנקום בבן הזוג האחר או להשיג יתרון בהחלטת בית המשפט על חזקת הילדים.
אדם שזומן לחקירה פלילית בגין אלימות במשפחה, מומלץ עבורו לקחת את שירותי עורך דין אלימות במשפחה מומחה, שכן התוצאה עלולה להיות חמורה מאוד, עד כדי הרס את עתידו של הנאשם, במיוחד אם מדובר בתלונת שווא.
ניהול נכון של תיקים מסוג זה על ידי משרד עו"ד פלילי בתל אביב, במיוחד אם מדובר בתיקים שאינם ברף האלימות הגבוה, יתרום מאוד לסיומם ללא עונש מאסר.
משרדו של עו"ד פלילי שוש חיון מספק ייעוץ וליווי לחשודים ולנאשמים בעבירות אלימות בתוך המשפחה, החל מהחקירה המשטרתית ועד לכותלי בית המשפט.
אל תעברו את זה ללא ליווי של עורך דין אלימות במשפחה המומחה בתחומו!